Sain näin iltamyöhällä päähänpiston, että ryhdynpä leipomaan sämpylöitä :D Ei sillä, olen ollut aikeissa ryhtyä leipomispuuhiin jo monesti- pakastimessa ei ole sämpylän sämpylää... Ja minä en ihan pikkukummassa lähde sämpylöitä ostamaan, niissä on melkoinen kate ja omatekoisen vaalean leivän maku on huomattavasti parempi kuin kaupan leipien. Makuasioista ei voi kiistellä :)

Sanna Pippurimyllystä teki jokin aika sitten superihania kurpitsansiemen-porkkanasämpylöitä, joiden alkuperäinen ohje on Lettupannu- blogista. Minä tein tänään samaisia sämpylöitä pienenpienellä muutoksella. Laitoin kurpitsansiemenien sijaan auringonkukansiemeniä...  Kertakaikkisen maukkaita sämpylöitä. Grahamjauho sopii sämpylöihin todella hyvin ja margariinin ansiosta taikina oli pehmeää ja helppoa käsitellä. Suosittelen!

2056313.jpg

Porkkana-grahamsämpylät, n. 20 kappaletta

5 dl vettä tai maitoa
1 - 1 1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa <?XML:NAMESPACE PREFIX = O />


3 dl grahamjauhoja


3 dl kaurahiutaleita


6-8 dl vehnäjauhoja (minulla ei mennyt kuin noin 4 dl, tykkään löysähköstä taikinasta...)
4 dl porkkanaraastetta
75 g leivontaan sopivaa margista
reilusti kurpitsansiemeniä TAI auringonkukansiemeniä

Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen suola ja sokeri. Lisää taikinanesteeseen desi jauhoja, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää grahamjauhot ja sen jälkeen kaurahiutaleet. Lisää loput vehnäjauhot vähitellen ja sekoita loppuvaiheessa karkeaksi raastetut porkkanat ja huoneenlämpöinen margariini joukkoon. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30min. Vaivaa ilmakuplat pois ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle pellille, ja anna kohota liinan alla n. 30min. Laita uuni lämpenemään 225C. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä tai aruringonkukansiemeniä. Paista uunin keskitasolla n. 12min.

2056314.jpg