Opiskelijatoverini luona kyläillessäni olen saanut syödä maailman parhaita leipiä ja sämpylöitä, kaverini on oikea mestarileipoja! Viime kerran kyläreissulla tarjolla oli ihanan pehmeitä sämpylöitä, jonka salaisuudeksi K kertoi sen, että taikina oli kohonnut yön yli jääkaapissa. Otin vinkistä vaarin ja päätin ryhtyä sämpyläntekopuuhiin. Eilen illalla tein taikinan kohoamaan ja tänään aamulla paistoin sämpylät ja sain nauttia niitä aamupalaksi- vaivatonta ja nopeaa!

Sämpylät tulee tehtyä mututuntumalla siinä suhteessä, mitä taikinaan laittaa. Tällä kertaa taikinaan päätyi ruisjauhoja, kauraleiseitä, rusinoita, kurpitsan- ja pellavansiemeniä, hiivaleipäjauhoja sekä vehnäjauhoja.

Sämpylöiden erikoisuus piilee siis tässä:

- 1 pala hiivaa/1 litra kylmää nestettä: hiiva liuotetaan kylmään nesteeseen samalla tapaa kuin lämpimään, ja joukkoon lisätään reilusti siirappia, ripaus suolaa, rypsiöljyä sekä kiinteitä aineksia (jauhoja, siemeniä yms.)

- taikina kohotetaan kylmässä paikassa yön yli (jääkaappi tai kellari toimii mainiosti)

- aamulla taikinasta leivotaan normaalisti sämpylöitä ja ne kohotetaan pellillä

- paisto 220 asteessa noin 20 minuutin ajan

Tuloksena on ihanan pehmeitä, rapeita ja kuohkeita sämpylöitä. Näitä tulen ehdottomasti tekemään jatkossakin. :)

Aamupalaksi kuppi kahvia, tuoretta smpylää sekä pikkusiskon valmistamaa uuniriisipuuroa marjakiisselin kera. Kyllä kelpasi!