Ja eivät leipomukseni piirakkaan loppuneet ;) Olen jo kauan haaveillut macaronien eli mantelileivosten tekemisestä, ja mikäs muukaan juhla sopisi niiden valmistukseen paremmin kuin vappu? No ei mikään, joten tänään pyöräytin macaroneja. Ulkonäkö ei ole ehkä yhtä huoliteltu kuin konditorioiden macaroneissa, mutta uskon ja toivon, että maku on kohdillaan. :) Ohje on Pirkan.

Minä noudatin muutoin ohjetta, mutta laitoin jauhemaisen värin sijaan nestemäistä elintarvikeväriä. En myöskään tehnyt suklaatäytettä, vaan laitoin väliin kaupan lemon curdia. Ja tulipahan testattua samalla kaupan lemon curd eikä tarvii kyseistä tuotetta enää ostaa. Kyllä sitruunatahna on miljoona kertaa parempaa itsetehtynä, nam :P

1241018020_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Macaronit eli mantelileivokset, n. 24 kappaletta

Ainekset:

 

 

1 ps (100 g)

Pirkka mantelijauhetta
3 dl (180 g) tomusokeria
(1/2 rkl kaakaojauhetta)
2 kananmunan valkuaista
1 rkl hienoa sokeria (Siro)
(jauhemaista elintarvikeväriä)

Suklaatäyte:

100 g taloussuklaata
1/2 dl vispi- tai kuohukermaa

1. Sekoita mantelijauhe ja puolet tomusokerista keskenään. Jos haluat ruskeita leivoksia, sekoita joukkoon myös kaakaojauhe.

2. Vaahdota valkuaisia hetki yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kovaa. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa seos kiiltäväksi. Sekoita manteli-tomusokeriseos lopuksi valkuaisvaahdon joukkoon. Jos haluat värikkäitä leivonnaisia, värjää taikina tässä vaiheessa apteekista saatavalla jauhemaisella elintarvikevärillä.

3. Pursota seok­sesta halkaisijaltaan noin 2 cm:nnoka­reita leivinpaperin päälle pellille. Voit tehdä nokareet myös kahdella lusikalla. Anna pohjien seistä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia. Paista 150 asteessa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota pohjat varovasti lastalla.

4. Paloittele suklaa kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa liukenee. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Anna täytteen hieman jäähtyä. Levitä suklaatäytettä pohjien sileälle pinnalle ja paina kaksi pohjaa yhteen.

1241018033_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lähden huomenna viettämään vappua rakkaan ystäväni luokse, ja suurin osa näistä ihanaisista leivoksista matkaa mukanani kyläpaikkaan. Ystäväni on laittanut jo kuohuviinin kylmään, ja voin jo maistaa suussani macaronin ja kuohuviinin liiton ;) Näihin kuviin ja tunnelmiin...

Ihanaa ja hilpeää vappua kaikille!

Nauttikaa kevään juhlasta, niin teen minäkin.

- Aino